pexels-pixabay-56876

Trypofobie: alles over de angst voor kleine gaatjes

Fobie voor gaatjes – Heb je een hekel aan kleine gaatjes, dan ben je niet alleen. Er zijn tal van mensen die het weerzinwekkend vinden om kleine gaatjes te zien. Denk aan de gaatjes in een spons, een honingraat of de kop van een lotuszaad. Maar is het eigenlijk wel een fobie? En waarom hebben we last van een gaatjes fobie?

pexels-pixabay-56876

Wat is Trypofobie?

Trypofobie is een fobie voor gaatjes en dan met name clusters van gaatjes. Het woord Trypo betekent perforeren in het Grieks. Fobie staat voor angst. De fobie voor gaatjes wordt niet door alle professionals in de geestelijke gezondheidszorg erkend. De term staat ook niet in de DSM-5 het classificatiesysteem voor mentale aandoeningen. Er moet nog meer onderzoek gedaan worden om de fobie voor gaatjes te kunnen erkennen. 

Toch zijn er genoeg mensen die ook een gaatjes fobie hebben. Er zijn meerdere Facebookgroepen waarin mensen die eraan leiden hun leed delen. Wat blijkt is dat mensen zich heel ongemakkelijk kunnen voelen als ze gaatjes zien. Het geeft ze een bepaalde weerzin en kan er zelfs voor zorgen dat iemand de neiging heeft om over te geven. Dit zijn veelgenoemde dingen die trypofobie triggeren:

  • Honingraat
  • Koraal 
  • Lotusbloem kop
  • Bakstenen
  • Brood met zaadjes 
  • Fruit met kleine zaadjes 
  • Schoenzolen
  • Sponzen

De oorzaak van trypofobie

Voor de meeste fobieën kunnen we een eenvoudige verklaring vinden. Angst voor hoogte, donkere ruimtes en griezelige dieren zoals spinnen en slangen, begrijpen we allemaal. Maar waar komt de fobie voor gaatjes vandaan?

Er lijkt wel degelijk een evolutionaire reden te zijn waarom mensen bang zijn voor gaatjes. Er zijn namelijk een aantal gevaarlijke dieren die een gaatjespatroon op hun huid hebben. Denk hierbij aan slangen, spinnen en schorpioenen. Een andere verklaring is dat ze mensen doen denken aan bepaalde parasieten en ziektes zoals tyfus, mazelen en pokken. De weerzin hiervoor zorgt ook voor een reactie bij het zien van andere clusters aan gaatjes.

pexels-koprivakart-3280908

Hoe kom je van fobie voor gaatjes af

Heb je trypofobie dan komt dat in verschillende gradaties voor. Veel mensen kunnen prima met deze fobie leven. Voor anderen is het een zeer groot probleem. Niet alleen het zien van kleine gaatjes zal tot ongemak zorgen, ook de gedachte aan het mogelijk zien van kleine gaatjes. Het kan ervoor zorgen dat mensen bepaalde plekken gaan vermijden uit angst voor het mogelijk zien van kleine gaatjes.

Trypofobie exposure therapie

Als dat het geval is raden we aan om een afspraak te maken bij een psycholoog. De eerste stap is om te ontdekken of je daadwerkelijk een fobie voor gaatjes hebt. Als dat het geval is zal waarschijnlijk exposure therapie worden aangeraden. Dit is een therapie waarbij je op gecontroleerde wijze beetje bij beetje in aanraking zal komen met kleine gaatjes. Dit zijn de stappen van exposure therapie:

  1. Diagnose – Ontdekken of je daadwerkelijk fobie voor gaatjes hebt.
  2. Ontspanningstechnieken – Je leert ademhalingstechnieken en andere ontspanningstechnieken die je helpen om je emoties in bedwang te houden als je kleine gaatjes ziet.
  3. Zien van gaatjes – Samen met de psycholoog bekijk je afbeeldingen van kleine gaatjes. Terwijl je dit doet focus je je op het controleren van je emoties. 
  4. Vasthouden van voorwerpen – Als je eenmaal goed om kunt gaan met het zien van kleine gaatjes ga je voorwerpen met kleine gaatjes vasthouden. Dit wordt geleidelijk opgebouwd terwijl je steeds concentreert op je emoties. Als dit lukt, zal de therapie afgerond worden.
Foto van Steven
Steven

Ik ben Steven, een gedreven schrijver met een passie voor het verkennen van uiteenlopende onderwerpen. Of het nu gaat om technologie, cultuur, maatschappelijke trends of persoonlijke verhalen, ik geniet ervan om mijn nieuwsgierigheid en creativiteit te combineren in mijn artikelen. Mijn doel is om complexe ideeën op een toegankelijke en interessante manier te presenteren, zodat lezers worden geïnspireerd en geïnformeerd. Schrijven is voor mij meer dan een vak; het is een manier om verhalen te vertellen die ertoe doen. Met oog voor detail en een frisse blik blijf ik op zoek naar nieuwe invalshoeken en perspectieven die mensen raken.

Delen