Fobie voor gaatjes: hoe ontstaat het en wat kun je eraan doen?
Trypofobie – Het lijkt een beetje vreemd, een gaatjes fobie, toch zijn er meer mensen die er last van hebben dan je denkt. Er zijn een aantal verklaringen voor trypofobie die teruggaan naar onze oerinstincten en angsten. Ontdek wat gaatjes fobie is, waar het vandaan komt en wat je eraan kunt doen.
Trypofobie uitgelegd
Tryphophobia in het Nederlands is trypofobie. Het is afgeleid van de Griekse woorden trypo en phobos. Trypo staat voor perforeren of het boren van gaatjes en phobos staat voor angst. Kortom trypofobie is gaatjes fobie.
Mensen die met deze fobie te maken krijgen zijn bang voor clusters van gaatjes. Denk hierbij aan een spons een honingraat, koraal, zeepbubbels en nog veel meer. Als mensen die trypofobie hebben deze clusters van gaatjes zien zullen ze dat zowel mentaal als lichamelijk voelen. Mensen krijgen kippenvel, rillingen, misselijkheid en soms duizeligheid of de neiging om over te geven.
Trypofobie is officieel geen fobie
Ondanks dat heel wat mensen last lijken te hebben van gaatjes fobie is het geen officieel erkende fobie. In Nederland staan alle erkende fobieën in de DSM-5. Ondanks dat mensen lichamelijke en emotionele symptomen ervaren is er geen medische diagnose. Dat wil overigens niet zeggen dat de angst, walging en stress die je ervaart niet echt zijn, dat zijn ze zeker wel.
Waar komt gaatjes fobie vandaan
Er zijn een aantal onderzoeken gedaan naar de herkomst van tryphophobia. Daar is uit naar voren gekomen dat de fobie waarschijnlijk te maken heeft met een aangeboren angst voor bepaalde giftige dieren. Een andere theorie zegt dat het te maken heeft met angst voor ziektes.
Sommige giftige dieren zoals kikkers, vissen en slangen hebben een gaatjespatroon. Van nature proberen we hier uit de buurt te blijven omdat ze ons schade toe kunnen brengen. Er zijn ook ziektes die gekenmerkt worden door gaatjes of wondjes. Denk hierbij aan pokken, de pest en rode hond. Als mens willen we ook hier ver uit de buurt blijven en voorkomen dat we de ziektes krijgen.
De oplossing voor trypofobie
Ondanks dat trypofobie officieel niet erkend wordt als fobie kan het toch een probleem zijn. Het is niet prettig dat elke keer als je een spons ziet de rillingen over je rug lopen. Om van de fobie voor gaatjes af te komen kun je naar een psycholoog. Deze kan verschillende behandelmethoden voorstellen.
Mindfullness
Een eenvoudige manier om met de gevoelens van angst, stress en walging om te gaan is mindfullness. Deze methode is niet specifiek gericht op trypofobie, maar zal je leren om in het algemeen beter met stress en andere heftige emoties om te gaan. Een cursus mindfullness kun je zowel online als via een cursus volgen.
Exposure therapie
Werkt mindfullness niet en wil je specifiek je angst voor gaatjes aanpakken dan is exposure therapie een van de beste opties. Bij deze vorm van therapie zul je langzaam blootgesteld worden aan datgene waar je bang voor bent, in dit geval gaatjes. Door de blootstelling langzaam op te bouwen wordt de stress en angst die je ervaart geleidelijk minder.
Cognitieve gedragstherapie
Een andere methode om je trypofobie de baas te worden is door met een psycholoog te achterhalen waarom je deze fobie hebt. Je leert begrijpen waar het vandaan komt, zodat je de negatieve gedachten los kunt koppelen en gaatjes weer als iets normaals gaat zien.
Ik ben Steven, een gedreven schrijver met een passie voor het verkennen van uiteenlopende onderwerpen. Of het nu gaat om technologie, cultuur, maatschappelijke trends of persoonlijke verhalen, ik geniet ervan om mijn nieuwsgierigheid en creativiteit te combineren in mijn artikelen. Mijn doel is om complexe ideeën op een toegankelijke en interessante manier te presenteren, zodat lezers worden geïnspireerd en geïnformeerd. Schrijven is voor mij meer dan een vak; het is een manier om verhalen te vertellen die ertoe doen. Met oog voor detail en een frisse blik blijf ik op zoek naar nieuwe invalshoeken en perspectieven die mensen raken.