Wat is de duurste koffie ter wereld?

De duurste koffie ter wereld – Heel veel mensen zijn gek op een bakje koffie, maar kiezen meestal voor een standaard kopje Perla mild of een Nespresso. Wil je echt iets unieks dan kun je overwegen om de duurste koffie ter wereld te kopen. Die is afkomstig uit Thailand en wordt op unieke wijze geproduceerd. Dit zijn de duurste koffies ter wereld.

1. Black Ivory

De duurste koffie komt van een olifant. In Thailand worden Arabica koffiebessen aan olifanten gevoerd. Doordat de bonen door het spijsverteringssysteem van de olifant gaan krijgen ze een unieke smaak. Door de natuurlijke fermentatie is de koffie minder bitter en proef je meer tonen tamarinde, chocolade en noten. 

De bonen die de olifanten gevoerd krijgen zijn van zichzelf al van hoge kwaliteit. Het spijsverteringsproces voert daar nog iets extra´s aan toe. Medewerkers halen de bonen met de hand uit de ontlasting van de olifanten, maken ze schoon en roosteren ze daarna. Omdat het maken van Black Ivory koffie zo arbeidsintensief is, moet je rekenen op een prijs van rond de 2800 euro per kilo.

2. Ospina Gran Café

Colombia is een land dat bekend staat om de goede koffie die er verbouwd wordt. Ospina Gran Café wordt verbouwd in de regio Huehuetenango op vulkanische bodem en op grote hoogte. Deze omstandigheden zorgen voor een diepe intense smaak, net tonen cacao, citrus en een bloemige nasmaak.

Daar komt bij dat de koffie geproduceerd wordt door de Ospina familie. Dit is een familie die al sinds de 19e eeuw toegewijd is aan het verbouwen en produceren van koffie. Ze doen dat op duurzame wijze en in samenwerking met de lokale gemeenschap. Een kilo Ospina Gran Café kost ongeveer 2770 euro per kilo.

3. Kopi Luwak

Je hebt vast wel eens van katten poep koffie gehoord. Het klinkt net als de koffie van olifantenpoep een beetje onsmakelijk, maar ook in dit geval heeft de koffie een unieke smaak. Het gaat om koffie van de civetkat die voorkomt in delen van Indonesië.

De koffiebonen worden op normale wijze verbouwd. Als ze eenmaal rijp zijn worden ze gevoerd aan civetkatten, die eten overigens alleen de meest rijpe en smaakvolle koffiebessen. Het fermentatieproces dat plaatsvindt in het spijsverteringskanaal van de civetkat zorgt voor een minder bittere koffie met een volle smaak. 

De koffiebonen worden uit de uitwerpselen van de kat gehaald en goed schoongemaakt voordat ze licht geroosterd worden. Op die manier blijft de fijne smaak behouden. Op de productie van deze dure koffie is overigens veel commentaar omdat de katten naar verluid in kleine kooitjes gehouden worden. De koffie kost ongeveer 1230 euro per kilo.

4. Geisha

In de bergen van Boquete in de regio Chiriqui in het Centraal-Amerikaanse land Panama wordt Geisha koffie verbouwd. Deze koffie heeft een zeer bijzondere smaak met noten van citrus, honing, jasmijn en roos. De koffie wordt over de hele wereld voor recordprijzen verkocht. Op een veiling werd in 2023 10.000 euro geboden voor een kilo van het zwarte goud. Gelukkig is de koffie normaal gesproken iets goedkoper, maar het gaat nog steeds om ongeveer 1000 euro per kilo. Het prijsverschil is te verklaren omdat elke partij koffie net even iets anders is, ook al koqmt die van dezelfde koffieplantage. 

5. El Injerto Peaberry

Peaberry is gemaakt van koffiebessen die anders gevormd worden dan normaal. Een gewone koffiebes bevat twee bonen, een peaberry bevat er maar één. Doordat er maar één boon in de bes zit wordt die intenser en smaakvoller. El Injerto Peaberry is afkomstig van een Guatemalteekse koffieplantage met een zeer lange geschiedenis. De koffie heeft meerdere prestigieuze internationale prijzen in de wacht gesleept en gaat gemiddeld voor 500 tot 700 euro per kilo over de toonbank.

6. Saint Helena

De naam van het eiland Saint Helena zegt je waarschijnlijk nog wel iets, maar je wist vast niet dat er ook koffie werd verbouwd. Op het eiland waar Napoleon in ballingschap ging, wordt al sinds die periode koffie verbouwd. Dankzij de vulkanische bodem en milde zeeklimaat heeft de koffie een aangename karamel en citrussmaak. Omdat het eiland maar klein is en bovendien zeer afgelegen is de productie niet groot. Dat zorgt ervoor dat de prijs van een kilo Saint Helena op kan lopen tot 300 euro. 

Bekijk hier alle duurste koffies op een rijtje:

Foto van Steven
Steven

Ik ben Steven, een gedreven schrijver met een passie voor het verkennen van uiteenlopende onderwerpen. Of het nu gaat om technologie, cultuur, maatschappelijke trends of persoonlijke verhalen, ik geniet ervan om mijn nieuwsgierigheid en creativiteit te combineren in mijn artikelen. Mijn doel is om complexe ideeën op een toegankelijke en interessante manier te presenteren, zodat lezers worden geïnspireerd en geïnformeerd. Schrijven is voor mij meer dan een vak; het is een manier om verhalen te vertellen die ertoe doen. Met oog voor detail en een frisse blik blijf ik op zoek naar nieuwe invalshoeken en perspectieven die mensen raken.

Delen